Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Θέλουν να απαγορεύσουν τον Εθνικοσοσιαλισμό. Θα απαγορεύσουν και αυτόν;


 

Pierre Drieu La Rochelle 

Ο Πιέρ Ντριέ λα Ροσέλ (1893-1945) ήταν Γάλλος συγγραφέας. Τον χαρακτήρισαν "δανδή της λογοτεχνίας". Παρ' όλο που του άρεσε να εμφανίζεται ράθυμος και νωθρός, λέει ο Φιλίπ Σουπώ, στην πραγματικότητα δεν έπαψε ποτέ να είναι ανήσυχο πνεύμα. Άνθρωπος του ενστίκτου και ταυτόχρονα διανοούμενος, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και επηρεάστηκε από τους Νίτσε, Μπαρές, Σορέλ και Σπένγκλερ, από τους οποίους υιοθέτησε τις έννοιες του μυστικισμού και της παρακμής του Δυτικού Κόσμου. 

Πολέμησε στη μάχη του Βερντέν, όπου και διακρίθηκε και τραυματίστηκε. Συμμετείχε ακόμη στη μάχη του Σαρλερουά, όπου σκοτώθηκε ο καλύτερός του φίλος. Ακολούθως, εξέδωσε (το 1917) την ποιητική συλλογή "Interrogation",με θέματα τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό αλλά και τη δυσανάλογα μεγάλη θυσία των μαχητών. Ανάλογα θέματα πραγματεύεται και στο μυθιστόρημα "Η κωμωδία του Σαρλερουά" (1934). 
Συνδέθηκε φιλικά με τους σουρεαλιστές (Λουί Αραγκόν, Ζακ Ριγκό), αλλά διέκοψε τις σχέσεις του μαζί τους όταν στράφηκαν προς το κομμουνιστικό κόμμα, μετά το 1925. 

Εξετάζοντας τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιπτώσεις του στα ευρωπαϊκά έθνη ("Mesure de la France", 1922) καταλήγει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της και να μην εξοντώνεται σε "ενδοευρωπαϊκούς" πολέμους. Μόνο ενωμένη η Ευρώπη, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την "απειλή" που αντιπροσωπεύουν εναντίον της "τα 150 εκατομμύρια των Ρώσων και τα 120 εκατομμύρια Αμερικανών". Στρέφεται προς τον φασισμό και τον αντισημιτισμό. Στα πολιτικά του γραπτά υποστηρίζει πως η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι υπεύθυνη για την παρακμή της Γαλλίας . Στα έργα του "Ο Νεαρός Ευρωπαίος" (Le Jeune Européen, 1927) και "Γενεύη ή Μόσχα" (Genève ou Moscou, 1928), ο Ντριέ Λα Ροσέλ υποστηρίζει μια δυνατή Ενωμένη Ευρώπη και αποκηρύσσει τον "παρηκμασμένο υλισμό" της δημοκρατίας. 


 Ασπάζεται τον Εθνικοσοσιαλισμό και θεωρεί σωτήρια την ένωση της Ευρώπης υπό τον Χίτλερ. Λαμβάνει μέρος στο Εθνικοσοσιαλιστικό Συνέδριο στη Νυρεμβέργη, το 1934.
Βλέπει τον Εθνικοσοσιαλισμό σαν αντίδοτο ενάντια στη "μετριότητα" της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Το 1934 γράφει το "Φασιστικός Σοσιαλισμός" (Socialisme fasciste). Γίνεται μέλος του Γαλλικού Λαϊκού Κόμματος (Parti Populaire Français), του οποίου ηγείτο ο Ζακ Ντοριό, και υποστηρίζει έναν φασισμό με συγκεκριμένα γαλλικά χαρακτηριστικά. Τον συνδέει φιλία με τον πρέσβη της Γερμανίας στο Παρίσι, Ότο Άμπετζ (Otto Abetz).
 Όταν οι Εθνικοσοσιαλιστές καταλαμβάνουν τη Γαλλία τους προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του. Εργάζεται ως διευθυντής της Νέας Γαλλικής Επιθεώρησης (Nouvelle Revue Francaise). 


Από αριστερά Gerhard Heller, Pierre Drieu La Rochelle, Georg Rabuse, Robert Brasillach, Abel Bonnard και André Fraigneau, μετά από μία συνάντηση Ευρωπαίων συγγραφέων τον Νοέμβριο του 1941


Μετά την κατάληψη του Παρισιού από τους Αμερικανούς βρίσκεται υπό διωγμό. Αρνείται  την εξορία και κρυψώνες που ορισμένοι από τους φίλους του, συμπεριλαμβανομένου του André Malraux, του προσφέρουν. Στις 15 Μαρτίου του 1945, λίγο μετά την εκτέλεση του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ (6/2/45) αυτοκτονεί στο Παρίσι.


Ο Πιέρ Ντριέ λα Ροσέλ έγραψε πολιτικά δοκίμια, ποιήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και ημερολόγιο. 



Ristorante Verona