Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η τραγική πραγματικότητα του ιδιωτικού τομέα: οι Έλληνες εργαζόμενοι πληρώνονται με κουπόνια



Οι Έλληνες εργαζόμενοι πληρώνονται όχι μόνο με καθυστέρηση αρκετών μηνών, αλλά σε είδος, ακόμα και με κουπόνια. 

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το οποίο παραθέτει στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, ενώ είναι διαδεδομένο πλέον το φαινόμενο της αποπληρωμής σε είδος.  

Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων. 

Το φαινόμενο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν αφορά μόνο σούπερ μάρκετ αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που καταβάλουν ως και το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΓΣΕΕ οι εργοδότες προχωρούν σε διάφορες μεθόδους αδυνατώντας να καταβάλλουν τους μισθούς. 

Έτσι καταγράφονται τα παρακάτω φαινόμενα: 

Μισθός σε είδος: Το είδος μπορεί να είναι η δωρεάν διαμονή σε ένα δημάτιο ξενοδοχείου ή να αντιστοιχεί στην ημερήσια σίτιση που προσφέρει ο εργοδότης έναντι 8ωρης εξαρτημένης εργασίας. 

Καταβολή αμοιβής ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως.

Προσλαμβάνουν νέους και νέες κυρίως κάτω των 25 ετών ακόμα και με μηνιαία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, δηλαδή 2,25 ευρώ ημερομίσθιο. 

Μη καταβολή δώρων. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το Δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κλπ) ή να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο. 

Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας. 

Αυξάνονται συνεπώς οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.
πηγή

RV