Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Στα νύχια των Rothschild ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος


Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος πούλησε την εταιρεία S&B στην  Imerys για 525 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία S&B της οικογένειας Κυριακόπουλου απορροφήθηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία ορυκτών του κόσμου, τον όμιλο Imerys
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 525 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Κυριακόπουλου παίρνει σε μετρητά 311 εκατομμύρια ευρώ και μετοχές της εταιρείας αξίας 214 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει πως θα έχει ποσοστό 4,5% στην γαλλική εταιρεία, ενώ ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα κατέχει θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Imerys.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα θα συνεχισθούν κανονικά, διευκρινίζοντας ότι η απορρόφηση δεν αφορά τον κλάδο με τους βωξίτες.
Ο γαλλικός κολοσσός στον κλάδο των ορυκτών ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά χθες το απόγευμα στη γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού η μετοχή ανήκει στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συνθέτουν τον δείκτη Cac 40. Η κεφαλαιοποίηση της Imerys στο γαλλικό χρηματιστήριο είναι περίπου 4 δισ. ευρώ.
Η S&B σε αριθμούς
Στην Ελλάδα έχει περίπου 600 εργαζόμενους
Λειτουργούν στη χώρα μας 11 ορυχεία, 6 εργοστάσια και 2 κέντρα διανομής
Κάνει πωλήσεις σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο


Ποια είναι η Imerys
Η Imerys ιδρύθηκε το 1880 και για πολλά χρόνια ήταν γνωστή ως Imetal. Η εταιρεία συστάθηκε από την οικογένεια Ρόθτσιλντ, συνδυάζοντας μερικές από τις πολλές θυγατρικές τους στα μέταλλα και τις βιομηχανίες εξόρυξης. Αρχική δραστηριότητα του ομίλου ήταν η εξόρυξη και μετατροπή του νικελίου. Η αρχική του ονομασία ήταν Société Penarroya-Le Nickel (SLN). Στη δεκαετία του 1970, ο όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του.
Από το 1990 και μετά, η Imetal εστίασε την ανάπτυξή της σε βιομηχανικά ορυκτά, μέσω και της εξαγοράς επιχειρήσεων. Αργότερα αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών στους κλάδους πυρίμαχων υλικών, αργίλους, κεραμικά σώματα και τεχνικά κεραμικά. Η Imetal μετονομάζεται σε Imerys στις 22 Σεπτεμβρίου 1999.
Ο όμιλος έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες με περισσότερες από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες. Παράλληλα λειτουργεί πάνω από 120 ορυχεία και εξάγει 30 διαφορετικά ορυκτά ή οικογένειες των ορυκτών. Η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις ύψους σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ το 2012.
Χρησιμοποιώντας τα ορυκτά που εξορύσσει η Imerys προσφέρει λύσεις για χρήση από βιομηχανικούς πελάτες για τα προϊόντα τους ή τη μέθοδο παραγωγής. Τα ορυκτά έχουν πολλές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής, προϊόντα υγιεινής, χαρτί, χρώματα, πλαστικά, κεραμικά, τηλεπικοινωνίες και διήθηση ποτών. Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Παρίσι.

RV