Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

15 ημέρες διορία έδωσε η Κομισιόν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη φύλαξη των συνόρων μας



Η Κομισιόν έδωσε στην Ελλάδα διορία δύο εβδομάδων, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια για τη βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διατηρώντας την πίεση στην Αθήνα.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να καταθέσει ένα επαρκές σχέδιο, τότε θα παρατείνει τους ισχύοντες συνοριακούς ελέγχους έως τουλάχιστον τα μέσα Νοεμβρίου, σημειώνει η Wall Street Journal. Η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να δώσει επιπλέον στοιχεία και διευκρινίσεις έως τις 26 Απριλίου.

Υπό τους ισχύοντες κανονισμούς, οι έλεγχοι στα σύνορα εντός της Σένγκεν δεν μπορούν να παραταθούν μετά από την 12η Μαΐου, εκτός αν η Κομισιόν διαπιστώσει ότι μία χώρα αποτυγχάνει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Επίσης, η Κομισιόν θέλει επείγουσα δράση από την Ελλάδα για τις κοινές περιπολίες με την Frontex στα βόρεια σύνορά της με τα Σκόπια.

Θέλουν να στείλουν στρατό για φύλαξη συνόρων


Παράλληλα η Αυστρία ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί την δημιουργία μιας δύναμης που θα αναλάβει την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός αμύνης Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ η νέα αυτή «αποστολή – γέφυρα» θα βοηθά την Frontex να καταγράφει και να απελαύνει μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, έως ότου η υπηρεσία για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων θα έχει στελεχωθεί πλήρως, κάτι που - σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βιέννης - δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Ο Αυστριακός υπουργός συζήτησε αυτό το σχέδιο σε σύσκεψή με αξιωματούχους από την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Κροατία και Βαλκανικές χώρες.  Ο κ. Ντοσκότσιλ είπε ότι «αυτή η πολιτικο-στρατιωτικό-αστυνομική αποστολή θα μπορεί αναπτυχθεί όπου είναι αναγκαίο». 

Είπε επίσης ότι η πρόταση θα υποβληθεί στην ύπατη εκπρόσωπο εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ενόψει της συνόδου των υπουργών αμύνης της ΕΕ στις 19 Απριλίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα – αν και προσκλήθηκε – δεν πήρε μέρος σε αυτήν την συνάντηση. 

RV