Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αλλάζει η σκακιέρα;




1) Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι οι εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου στα τουρκικά παράλια θα ξεκινήσουν εντός του έτους, παρουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Το έργο, που χρηματοδοτείται κατά 51% από τη ρωσική Rosatom, αποτελεί σημαντική πτυχή της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας. Η δραματική πτώση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η πιθανή σεισμικότητα της περιοχής της Μερσίνας δεν έχουν επηρεάσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς στους αντιδραστήρες του Ακούγιου οικοδομεί την εξωτερική πολιτική της. 

2) Εν τω μεταξύ, εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση του προτεστάντη ιερέα Αντριου Μπράνσον. Ο Μπράνσον, που ζούσε 20 χρόνια στη Σμύρνη, συνελήφθη ως ύποπτος για σχέσεις με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εισαγγελία της πόλης τού απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία, που επισύρουν ποινή φυλάκισης 35 ετών. Η ιστοσελίδα Al-Monitor εκτιμά ότι η Τουρκία κρατά τον Αμερικανό ιερέα ως διαπραγματευτικό χαρτί, με στόχο να τον ανταλλάξει με τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.
Περισσότερα εδώ

3) O Ερντογάν εξαπέλυσε την πλέον σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι "σκοπεύουν να επιτεθούν στη Τουρκία"!

Αυτό είναι πρωτοφανής δήλωση ακόμα και για το μηδενικό επίπεδο σχέσεων σήμερα, ΗΠΑ και Τουρκίας και 24 ώρες μετά την εικονική επίθεση των αμερικανικών F-15 κατά του τουρκικού αποβατικού Στόλου, σε σενάριο της άσκησης "Ηνίοχος 2018" της Πολεμικής Αεροπορίας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Περισσότερα εδώ
4) Ερντογάν προς ΗΠΑ: «Δεν έχετε το δικαίωμα να βρίσκεστε στη Συρία». 
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στην παρουσία των Αμερικανών στο Μούνμπιτς, είπε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς «δεν έχετε το δικαίωμα να βρίσκεστε εκεί», υποστηρίζοντας πως όσο ακόμη υπάρχει τρομοκρατική απειλή και ιδιαίτερα στη Συρία και το Μούνμπιτς, η Τουρκία δεν θα σταματήσει.
Επανέλαβε δε ότι οι δυνάμεις τον Αμερικανών που βρίσκονται στην περιοχή έχουν στόχο την Τουρκία ή το Ιράν, αλλά όχι τη Ρωσία, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Λένε λόγια προσβλητικά για εμάς. Τί λένε; Ότι δεν θα καταφέρουν να βγουν από το Μούνμπιτς. Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να βρίσκεστε εκεί. Γιατί σηκώνεστε από εκεί που είστε και έρχεστε εδώ, 11 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Αυτά τα εδάφη είναι δικά σας;», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Περισσότερα εδώ

5) Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Η Ρωσία είναι πλέον ο στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας και όχι οι ΗΠΑ» 
O Γιγκίτ Μπουλούτ, πρώτος σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν και βασικός εκπρόσωπός του στα ΜΜΕ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, TRT, αποκάλυψε ότι "Στην προεδρία της Τουρκίας θεωρούν πλέον την Ρωσία ως τον στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες" σφραγίζοντας, ή καλύτερα επισημοποιώντας την γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας για πρώτη φορά μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το 1952.
Περισσότερα εδώ

6) Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε προσδοκίες για την ενταξιακή μας πορεία στην Ε.Ε
«Δεν έχουμε προσδοκίες για την ενταξιακή μας πορεία, αλλά δεν είμαστε εμείς η αιτία γι’ αυτό», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι υπάρχει μια Ε.Ε που δεν ξέρει τι κάνει και τι θέλει.
Περισσότερα εδώ

 RV