Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ενεργοποιήθηκε η δύναμη «Δέλτα» – Αντιμετώπιση τουρκικής αποβατικής ενέργειας στο ανατολικό Αιγαίο



Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της Δύναμης Δέλτα. Η πρώτη ήταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η δεύτερη σήμερα το πρωί περίπου στις πέντε. Δεν είναι άσχετες αυτές οι ασκήσεις ετοιμότητας αυτές τις ημέρες και δεν έχουν τον “επικοινωνιακό χαρακτήρα” που είχαν στο παρελθόν. 
Η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα συζητήθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Άμυνας, το οποίο είχε πολύ “βαριά” ατζέντα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “πολεμικό συμβούλιο” με τα θέματα που συζητήθηκαν και πάντως σίγουρα δεν έχει υπάρξει άλλο στο παρελθόν με τέτοια ατζέντα.

Συζητήθηκαν επίσης οι ζώνες «υψηλού κινδύνου». Που μπορεί να εκδηλωθεί ένα μείζον επεισόδιο από την Τουρκία και πώς η Ελλάδα μπορεί να απαντήσει.
Προφανώς και απόφαση του Συμβουλίου είναι η ενεργοποίηση της δύναμης «Δέλτα» με μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και αερομεταφερόμενες δυνάμεις να συμμετέχουν σε ένα σενάριο που θέλει κυρίως την αντιμετώπιση αποβατικής ενέργειας.

Η άσκηση ενεργοποίησης της δύναμης «Δέλτα» είναι ευρείας έκτασης και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται ακόμη και ανακατάληψη βραχονησίδας.

RV