Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Ελλάδα, Κύπρο, Σκόπια, Σερβία και Κόσοβο


Η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τον Ερντογάν ή πρόκειται για ένα παιχνίδι νεύρων και σκοπιμοτήτων;


Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ θα επισκεφθεί την Πρίστινα, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, την Αθήνα και τη Λευκωσία το διάστημα 12-17 Μαρτίου. 

Παραδόξως, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, στην οποία είχε μεταβεί πρόσφατα ο προϊστάμενος του Ρεξ Τίλερσον και οι συναντήσεις τους με τους Τούρκους αξιωματούχους, όπως μεταδίδουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ήταν σκέτη απογοήτευση εντείνοντας την φημολογία ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται.


Η αμερικανική κινητικότητα ωστόσο δεν σταματάει εδώ. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πώς το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων είτε στο Πεντάγωνο είτε σε ελληνικές στρατιωτικές μονάδες είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ομάδα κρούσης του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων Iwo Jima (LHD-7)» των ΗΠΑ, που πραγματοποιεί κοινή άσκηση με δυνάμεις του Ισραήλ στην περιοχή από τα βόρεια της χώρας έως τη Νότια Κύπρο (προφανώς σε μια εκτεταμένη θαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ) και έχει σπεύσει στην περιοχή για να προστατεύσει από την τουρκική προκλητικότητα το γεωτρύπανο της ExxoMobil συνοδεύεται από το υποβρύχιο «Παπανικολής» του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Παράλληλα, ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε και το Γενικό Επιτελείο του Ελληνικού Στρατού.

Κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε στις Καστανιές του Έβρου και τις πέριξ περιοχές, προς διερεύνηση των όσων πραγματικά συνέβησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και για να δούν την τάφρο που κατασκευάζει απέναντι η Τουρκία.

Όλη αυτή η δραστηριότητα στην Ελλάδα εκ μέρους των Αμερικανών, οι οποίοι σημειωτέον συμμετέχουν και στην άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει ήδη ξεκινήσει δείχνει πώς υπάρχει μία μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας από την Τουρκία. Μένει να αποδειχθεί αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τον Ερντογάν οριστικά ή αν επρόκειτο για ένα παιχνίδι νεύρων και σκοπιμοτήτων.


RV