Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ερντογάν – Ξέχνα τους S-400 αν θέλεις F-35



Τελεσίγραφο έστειλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία αναφορικά με την απόφαση της δεύτερης να προχωρήσει σε συμφωνία αγοράς πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τουρκική επιτροπή εξοπλισμών που ταξίδεψε στις ΗΠΑ έλαβε προειδοποίηση ότι αν τελικά αποκτήσει τους ρωσικούς S-400 Triumph, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δεν πρόκειται να λάβει από τις ΗΠΑ μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.


Ο πρέσβης επί τιμή Βολκάν Μποσκίρ που είναι επικεφαλής επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου στο αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε στην εφημερίδα πως αν η Άγκυρα προχωρήσει στην απόκτηση των πυραύλων S-400 από την Ρωσία οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στην πώληση των μαχητικών στελθ F-35 που έχει ζητήσει η Τουρκία.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ συζητά εδώ και κάποιο καιρό το θέμα της απόκτησης των S-400 λόγω των κυρώσεων προς την Ρωσία.

Αντί για το ρωσικό σύστημα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν το σύστημα Πάτριοτ. Στην ίδια «κούρσα», έχει ενταχθεί και μια ιταλογαλλική εταιρεία.

Εντωμεταξύ, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «το σύστημα που αγοράζουμε από τη Ρωσία δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ (σ.σ. δεν είναι συμβατά) αλλά διατηρούμε το στόχο μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤΟ».

RV