Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο




Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα αντίπαλα στρατόπεδα ξεδιπλώνουν τις δυνάμεις τους και δηλώνουν έτοιμα για ανάληψη δράσης. 

Αμερικανικά πολεμικά εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ βρίσκονται στην περιοχή, συνεπικουρούμενα από φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ εν πλω για την ανατολική Μεσόγειο είναι και βρετανικά υποβρύχια. Κινήσεις τις οποίες παρακολουθεί στενά η Μόσχα. 

Στην βάση Ακρωτηρίου έφτασαν μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη και μεταγωγικά της RAF, αναμένοντας την λήψη αποστολής. Ως γνωστό από τη βάση των Βρετανών εξορμούν από το 2016 βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα Typhoon, στις επιχειρήσεις που διενεργούνται εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού κράτους. Μάλιστα οι Βρετανοί προχώρησαν στην δέσμευση εναέριου χώρου. 

Επίσης σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει η βρετανική αντικατασκοπεία από το ραντάρ του Τροόδους και την βάση του Αγίου Νικολάου. 
Είναι πιθανόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ήδη αναπτύξει μη αναγνωρισμένα υποβρύχια γύρω από τις συριακές ακτές, έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους υψηλής ακριβείας. 

Επίσης τις τελευταίες ώρες, δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Τις τελευταίες ώρες αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο πραγματοποίησε πτήση μεταξύ Κυπριακών και συριακών ακτών. 
 
Στην αντίπερα όχθη οι φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις σε μια κίνηση τακτικής εγκαταλείπουν στρατόπεδα, αεροδρόμια και άλλα νευραλγικά σημεία και αναδιατάσσονται σε χώρους διασποράς, για να αποφύγουν ενδεχόμενα πλήγματα από αέρος. 
Επίσης σημαντικός παράγοντας θα πρέπει να θεωρείται η αντιπυραυλική ομπρέλα μεγάλης ισχύος S 400 που οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει στην περιοχή. Οι ρωσικές συστοιχίες, φαίνεται να αναγκάζουν τους Δυτικούς, να εγκαταλείπουν το ενδεχόμενο διενέργειας αεροπορικών βομβαρδισμών και να αρκούνται στην εκτόξευση πυραύλων από πλοία και υποβρύχια. 

Τις τελευταίες ώρες η κύρια δύναμη του ρωσικού στόλου που ναυλοχούσε στην βάση της Ταρτούς, φαίνεται να εγκατέλειψε το λιμάνι και αναπτύχθηκε σε άγνωστη μέχρις στιγμής περιοχή. 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία άρχισε να αναπτύσσεται στην Γούτα και παρέλαβε τα βαρέα όπλα των αντικαθεστωτικών που εγκατέλειψαν την περιοχή. Δυνάμεις της κυβέρνησης Ασάντ κατέλαβαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στην πόλη η οποία αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών. 
Σε μια άλλη εξέλιξη, συνεχίζεται το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Συριακή επικράτεια ενώ ο κρατικός αερομεταφορέας του Κουβέιτ ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των πτήσεων του προς την Βηρυτό μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του Eurocontrol. 

RV