Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ρώσος δημοσιογράφος που μίλησε για “βαριά ήττα στη Συρία” είναι νεκρός








Ο Ρώσος ερευνητής δημοσιογράφος Μαξίμ Μποροντίν έχασε τη ζωή του έπειτα από ύποπτη πτώση από τον 5ο όροφο, όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του. Ο Μποροντίν το τελευταίο διάστημα ερευνούσε τους θανάτους Ρώσων μισθοφόρων, οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των συριακών δυνάμεων, που συγκρούστηκαν με αμερικανικές δυνάμεις.


Ο Μποροντίν βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος από τους γείτονές του στο Γεκατερίνεμπουργκ, όπου ζούσε, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου λίγο αργότερα πέθανε. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αν και δεν έχει βρεθεί πουθενά σημείωμα ότι αυτοκτονεί.





Μαξίμ Μποροντίν: Ένας Ακόμη Ρώσος Δημοσιογράφος Νεκρός ''Υπό Μυστηριώδεις Συνθήκες''

Σύμφωνα με τον φίλο του, τον Βιατσεσλάβ Μπασκόφ, την προηγούμενη ημέρα το διαμέρισμά του είχαν περικυκλώσει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. «Ένας άνδρας με όπλο και άνθρωποι με καλυμμένα πρόσωπα και καμουφλαρισμένοι ήταν στο πλατύσκαλο του σπιτιού του» στις 11 Απριλίου, είπε.Ο Μπασκόφ περιέγραψε τον Μποροντίν, που εργαζόταν στην εφημερίδα «Novyy Den», ως άνθρωπο «με αρχές και έντιμο δημοσιογράφο».


Όπως είπε, όταν είδε τους άνδρες της ασφάλειας έξω από το σπίτι του, του τηλεφώνησε και του είπε ότι πρέπει να βρει δικηγόρο. Ωστόσο, αργότερα του είπε ότι μάλλον έκανε λάθος και οι άνδρες της ασφάλειας «συμμετείχαν σε κάποια άσκηση».

Ώρες αργότερα, στις 12 Απριλίου, βρέθηκε σοβαρά τραυματίας έξω από το κτίριο.


Ο αρχισυντάκτης του στην εφημερίδα «Novyy Den» δεν πιστεύει ότι ο θάνατος του Μποροντίν είναι δυστύχημα ή αυτοκτονία, λέγοντας ότι δεν είχε κανένα λόγο να δώσει τέλος στη ζωή του.

Τις τελευταίες εβδομάδες ερευνούσε και έγγραφε για την ομάδα Ρώσων μισθοφόρων που είναι γνωστή ως «Wagner Group» που σκοτώθηκαν στη Συρία έπειτα από σύγκρουση με αμερικανικές δυνάμεις.

Όπως είχε δηλώσει, περίπου 200 Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντάιρ Αλ-Ζουρ, συμμετέχοντας σε επίθεση των συριακών δυνάμεων.

H Μόσχα έχει παραδεχθεί ότι δεκάδες Ρώσοι πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις, αλλά επέμεινε ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχαν μέλη του τακτικού ρωσικού στρατού.    
πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ


Το μισθοφορικό φιάσκο της Ρωσίας στην Συρία


Ο Yevgeny Prigozhin (αριστερά) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, τον Φεβρουάριο του 2018

Η χρησιμότητα μιας μισθοφορικής ομάδας όπως της Wagner Groupστην Συρία και αλλού, είναι για το Κρεμλίνο προφανής: Επιτρέπει στην Ρωσία να χρησιμοποιεί δυνάμεις ξηράς χωρίς να υφίσταται το πολιτικό ρίσκο πιθανών απωλειών.

Τη νύχτα της 7ης Φεβρουαρίου, ένα πετρελαϊκό κοίτασμα υπό κουρδική κατοχή στην βορειοανατολική Συρία υπέστη ξαφνική επίθεση από δυνάμεις συνασπισμένες με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι βαριές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και τα πυρά του πυροβολικού απώθησαν την επίθεση, με αρχικές αναφορές που υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον 100 φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν μέσα σε τρεις ώρες.

Μισθοφόροι της Wagner Group στην Ουκρανία
 
Την επόμενη εβδομάδα, άρχισαν να ανακύπτουν πληροφορίες ότι πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν Ρώσοι μισθοφόροι συμβασιούχοι στη Wagner Group, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Δυο ηχογραφήσεις στην ρωσική γλώσσα περιγράφουν 200 νεκρούς μαχητές του Wagner˙ άλλες πηγές έδωσαν αριθμούς θυμάτων μέχρι και 600 . Αν και οι αριθμοί αυτοί ακούγονταν αρχικά ως παράλογοι, καθώς άλλες ρωσικές πηγές εκτιμούν μόνο 20 έως 25 νεκρούς, τα επιβεβαιωμένα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν όλο και περισσότερο έναν λογαριασμό απωλειών [που μετρώνται] σε εκατοντάδες. Πρώην μαχητές της Wagner με συνδέσμους με αυτούς που σκοτώθηκαν, ανέφεραν μεταξύ 80 και 100 νεκρούς και 200 τραυματίες, ενώ ρωσικά νοσοκομεία περιέθαλψαν εκατοντάδες τραυματίες. Μια ηχητική εγγραφή από την Συρία ισχυρίστηκε ότι 170 από τους 200 μαχητές της Wagner που συμμετείχαν στην επίθεση ήταν νεκροί. Τα τριακόσια θύματα τώρα εμφανίζονται όχι μόνο ως αληθοφανής αλλά πιθανός αριθμός.


Ένας Ρώσος στρατιώτης στην Homs, τον Μάιο του 2017


Η πρόσφατη επιχείρηση φαίνεται να έχει πιάσει την ρωσική κυβέρνηση εντελώς απροετοίμαστη. Οι αρχικές δηλώσεις του Κρεμλίνου περιορίζονταν σε ένα μόνο ευφυολόγημα στις 14 Φεβρουαρίου ότι «ίσως υπάρχουν πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που πολεμούν στην Συρία, αλλά ότι «δεν συνδέονται» με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Την επόμενη μέρα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «πέντε Ρώσοι μπορεί να έχουν σκοτωθεί» στην επίθεση της Wagner. Στο μεταξύ, προέκυψαν αρκετές συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας των θανόντων, όπως και η ανεξάρτητη επιβεβαίωση τουλάχιστον δέκα θανάτων . Στις 20 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών αύξησε αυτόν τον αριθμό, δηλώνοντας ότι «αρκετές δεκάδες» πολίτες της Ρωσίας και άλλων ρωσόφωνων χωρών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Συρία. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Wagner Group εξελίχθηκε στον κορυφαίο ρωσικό στρατιωτικό εργολάβο, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Συρία και την Ουκρανία. Αυτή η σύγχυση γύρω από την επίθεση, ωστόσο, υποδηλώνει ότι οι επιθετικές ενέργειες της Wagner είχαν ως αποτέλεσμα μια πανωλεθρία που το Κρεμλίνο δεν περίμενε.




Η μάχη της 7ης Φεβρουαρίου
 
Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη μάχη μεταξύ των δύο Υπερδυνάμεων, Ρωσίας και ΗΠΑ, από εποχή Ψυχρού Πολέμου.

Ρώσοι στρατιώτες σε ερημική περιοχή της Συρίας

Όλα ξεκίνησαν όταν σύμφωνα με τις ΗΠΑ 500 άντρες του συριακού Στρατού μαζί με Ρώσους μισθοφόρους τους επιτέθηκαν. Ο Αμερικανός Στρατηγός της CJTFOIR Jonathan Braga μιλά και περιγράφει την νύχτα και την βαρύτατη επίθεση που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Το Βίντεο υπάρχει και μετεφρασμένο στα ελληνικά παρακάτω.

Η μάχη διήρκεσε τρεις ώρες και κυριολεκτικά γέμισαν τα νοσοκομεία όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην Ρωσία με πολλούς βαριά τραυματίες να μεταφέρονται εκεί.

Οι Ρώσοι ανήκαν στην ιδιωτική εταιρεία PMC Wagner η οποία είχε λάβει ειδική εκπαίδευση και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές μάχες στην Συρία.

Η επίθεση ξεκίνησε γύρω στα 8 χλμ. ανατολικά της γραμμής του Ευφράτη στις 7 Φλεβάρη.



Ο Αμερικανός Στρατηγός Jonathan Braga περιγράφει:

- «Δεχθήκαμε επίθεση από μοναδα πυροβολικού. Ακριβώς εκεί που στέκεστε. Κράτησε περίπου 30 λεπτά» υποστηρίζει ο Τζόναθαν Μπράγκα.

Ο στρατηγός αμέσως σήκωσε το τηλέφωνο και μιλήσε με την ηγεσία των ρωσικών ενοπλών δυνάμεων.

- Ερώτηση: «Και τι είπατε στην άλλη πλευρά «Σταματήστε»

- Απάντηση: «Ακριβώς αυτό»

- Ερώτηση: «Και τι σας είπαν;»

- Απάντηση: «Δεν είναι δικοί μας άντρες»


Η απάντηση των Ρώσων δεν έπεισε τον Αμερικανό διοικητή. Αποφάσισε να χτυπήσει με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιθέσεις.


- Ερώτηση: «200 με 300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν...Είναι αυτό ακριβές;»

- Απάντηση: «Οι εκτιμήσεις σας είναι σωστές»

- Ερώτηση: «Φοβηθήκατε μήπως ξεκινούσε πόλεμος με την Ρωσία;»

- Απάντηση: «Ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος»


«Μας έκοψαν σε χίλια κομμάτια, μας έστειλαν στην κόλαση - Οι γιάνκις έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ήταν κάποιες από τις φράσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα.







Humanitarian safety corridor for E. civilians allowed hundreds of families exit safely the military zone .https://youtu.be/7RQK5GrrcvE  pic.twitter.com/IT5ZfQXTSL
Green busses in E. taking civilians to safety,out of the military zone.Leaving the to deal wth the terrorist gangs according to War laws. https://youtu.be/7RQK5GrrcvE  pic.twitter.com/F7HsMZlxR4










View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Όμως αυτή δεν ήταν η τελευταία επίθεση που δέχθηκαν οι Αμερικάνοι. Ακολούθησαν, τουλάχιστον ακόμη δύο σκλήρες μαχές.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί. Όμως είμαστε έτοιμοι για όλα» δήλωσε ο Τζόναθαν Μπράγκα.
πηγή 1
πηγή 2
πηγή 3

 Ristorante Verona