Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ερευνώντας την αυθεντικότητα φωτογραφιών από τη μάχη της Κρήτης


Η πιο διάσημη φωτογραφία από τη μάχη της Κρήτης 

Η παραπάνω είναι η πιο διάσημη φωτογραφία από τη λεγόμενη κρητική αντίσταση,  η οποία έχει γίνει σύμβολο των αντιναζιστών κάθε λογής και έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάφορες περιγραφές που τη συνοδεύουν. Παραθέτουμε κάποιες από αυτές, ενδεικτικά: 

Περιγραφή πρώτη: Πρόκειται για σκηνή από τη μάχη στο Βρωμονερό Κρουσώνα στις 14 Ιουλίου 1944. "Από αριστερά, εικονίζεται ο Σπ. Μυσιρλής που σκοτώθηκε στη μάχη, ο επιτελής Μιχ. Μεταξάκης και ο αντάρτης Ιορδάνης. Φωτογραφία του Άγγλου συνδέσμου Τζων Έμπερσον".
http://www.preveli.org/files/battle/gr60.htm


Περιγραφή δεύτερη: 

"Τη φωτογραφία τράβηξε ο Άγγλος σύνδεσμος με τον ΕΛΑΣ John Emberson, (τελικά οι Βρετανοί είναι πράγματι ψύχραιμοι) που παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ. Η σκηνή διαδραματίστηκε στο Βρωμονερό του Κρουσώνα στις 14 Ιουλίου 1944. Ο Μιχάλης Μεταξάκης , επικεφαλής της ελασίτικης ομάδας, αφηγείται: πέφτομε σε ενέδρα Γερμανών. Τόσο κοντά, που αρπαχτήκαμε χέρια με χέρια. Δεν μπορούσαμε να πυροβολήσουμε. Παλεύαμε ποιος θα έριχνε τον άλλο κάτω να τον σκοτώσει. Την ώρα που πάλευα εγώ με έναν Γερμανό, γυρίζει ο άλλος Γερμανός να με σκοτώσει αλλά πηδάει ένας αντάρτης, τον καβαλικεύει και τον μαχαιρώνει. Τη γλιτώνω εγώ και εξοντώνω τον Γερμανό. Αστραπιαία, σφαπ, του καρφώνω το μαχαίρι".
Βαθύ κόκκινο


Περιγραφή τρίτη: "Αυθεντική φωτογραφία από τον Άγγλο Τζων Έμπερσον στις 14 Ιουλίου 1944.
Κρήτες αντάρτες επιτίθενται με λύσσα σε γερμανούς στρατιώτες. Αριστερά ο θρυλικός ΜΥΣΙΡΛΗΣ που σκοτώθηκε σε άλλη μάχη λίγες μέρες αργότερα. Στο κέντρο ο μέγας ομαδάρχης ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ και δεξιά ο Χανιώτης αντάρτης ΙΟΡΔΑΝΗΣ που εκτελέστηκε στην 1η Σεπτέμβρη 1944....''


Η φωτογραφία κυκλοφορεί πλέον και στο εξωτερικό με ανάλογες περιγραφές. Ενδεικτικά:
"From the battle at Vromonero Krousona, Crete, in 14th July 1944. Cretan Guerillas attacking German soldiers. The photo was taken from Allied officer John Eberson".
Βλέπε εδώ 



Παρά τη διαδεδομένη χρήση της, ερευνήθηκε αν η φωτογραφία είναι αυθεντική...


 

Τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, και η διάσημη φωτογραφία-σύμβολο είναι σκηνή από ταινία με την Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη με τίτλο "ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ" (1959)!

Δείτε προσεκτικά το απόσπασμα και εστιάστε περίπου στο 2.40-2.46 λεπτό


Αλλά το πράγμα δεν τελειώνει εδώ. Η αμέσως πιο διάσημη και δημοφιλής σκηνή από τη μάχη της Κρήτης -και ιδιαίτερα αγαπητή στη Χρυσή Αυγή, αφού κάθε τόσο την αναρτά στο ιστολόγιό της (προφανώς θέλοντας να τονίσει τον αντιναζιστικό της χαρακτήρα)- είναι η παρακάτω...

Κρητικός την ώρα που σκοτώνει με πέτρα Γερμανό αλεξιπτωτιστή

Συνήθως, παρουσιάζεται ασπρόμαυρη (για να είναι και πιο αληθοφανής), ενώ την έχουμε δει ακόμη και σε εξώφυλλο ντοκυμαντέρ!


Τελικά ούτε αυτή η σκηνή είναι από φωτογραφία. Ψάχνοντας ανακαλύψαμε ότι είναι πίνακας ζωγραφικής κάποιου Πέτρου Βλαχάκη... 


Από πίνακες, βεβαίως, άλλο τίποτα... Δείτε και μερικούς ακόμη: 

Γέρος βρακοφόρος Κρητικός εξουδετερώνει Γερμανό Αλεξιπτωτιστή με τη μαγκούρα του!

Κρητικός με χατζάρα έχει σφάξει Γερμανό

 Πίνακας με βρακοφόρο-μαγκουροφόρο-μαχαιροφόρο πάνω από το πτώμα Γερμανού. Δεν διευκρινίζεται εάν τον έσφαξε ή τον εξουδετέρωσε με τη μαγκούρα του...

Άλλο όμως η φωτογραφία και άλλο ο πίνακας. Σε κάθε περίπτωση, ένας πίνακας ζωγραφικής δεν είναι ιστορικό ντοκουμέντο. Οι φωτογραφίες είναι ιστορικά ντοκουμέντα, αλλά τέτοιες φωτογραφίες με Κρητικούς που πολεμούν με μαγκούρες τους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές δεν έχουμε δει.  

Φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντα από τη μάχη της Κρήτης παραθέτουμε παρακάτω και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. 




  















Βίντεο: Η μάχη της Κρήτης



Σχετικά θέματα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Ristorante Verona