Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ποινική διώξη στον Μουφτή της Κομοτηνής



Το γραφείο του εισαγγελέα στην Κομοτηνή άσκησε ποινική δίωξη κατά του εκλεγμένου Μουφτή της Κομοτηνής με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας για τη συμμετοχή σε θρησκευτική εκδήλωση το 2016, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou.
Ο Ibrahim Serif, ο εκλεγμένος μουφτής της Κομοτηνής, βρίσκεται κάτω από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, η οποία κρίνεται αρκετά σοβαρή σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Το θέμα έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα είναι τεταμένες, με αποτέλεσμα να πάρει διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο.

Πηγές του τουρκικού πρακτορείου ανέφεραν ότι το γραφείο του εισαγγελέα Ροδόπης κατέθεσε μήνυση την Τρίτη ενάντια στον Sheriff, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας από την παρουσία του σε ισλαμική θρησκευτική τελετή το 2016.
Η πρώτη ακρόαση θα γίνει στις 8 Μαΐου, πρόσθεσαν οι πηγές.
«Ο Σερίφ, ο οποίος είναι ο εκλεγμένος μουφτής της Κομοτηνής (μία από τις τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής της Θράκης) είναι σε με μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση που είναι πολύ διαφορετική από τις αξιώσεις της εισαγγελικής αρχής», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Παρακολούθησα εκδήλωση κατόπιν αιτήματος των μουσουλμάνων συναδέλφων μου», δήλωσε ο Σερίφ.
«Είμαι επιφορτισμένος με την οργάνωση ενός θρησκευτικού γεγονότος, αλλά πρέπει να παρέχουμε θρησκευτικές υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε ήδη κερδίσει μια υπόθεση το 1999 και έκανε έκκληση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι από τότε δεν υπήρξαν ποινικές κατηγορίες εναντίον του πριν από ένα χρόνο.
«Αλλά και κατά το παρελθόν έτος, έχω καλέσει το γραφείο του εισαγγελέα επτά φορές», είπε ο ίδιος. Ο Σερίφ εξελέγη μουσουλμάνος της Κομοτηνής το 1990 από μουσουλμανική τουρκική κοινότητα.
Οι εκλεγμένοι μουφτήδες της Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγά και Αχμέτ Μετέ έχουν καταδικαστεί επίσης από τα ελληνικά δικαστήρια για την κατάχρηση εξουσίας.

RV