Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Θέλουν να απαγορεύσουν τον Εθνικοσοσιαλισμό. Θα απαγορεύσουν και αυτόν;



"Μόνος ο Φύρερ είναι η παρούσα και η μελλοντική πραγματικότητα της Γερμανίας και ο νόμος της" 

Μάρτιν Χάιντεγγερ, 1933

Το 1935 μιλάει σε ένα μάθημα για «την αλήθεια και το μεγαλείο» του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος, το 1936 δηλώνει χωρίς επιφυλάξεις στον Λέβιτ την πίστη του προς τον Χίτλερ. Το 1944 ο Ευγένιος Φίσερ, μεγάλη επιστημονική αυθεντία των ναζιστών στον φυλετικό τομέα, έγραφε στον γκαουλάιτερ του Σάλτσμπουργκ ότι ο Χάιντεγκερ ήταν ένας «στοχαστής εξαιρετικός και αναντικατάστατος για το κόμμα», προσθέτοντας: «Δεν έχουμε και τόσους μεγάλους εθνικοσοσιαλιστές φιλοσόφους».

Στο «Ξεπερνώντας τη μεταφυσική» εξηγεί την αρχή του Φύρερ που αποτελεί μια «απαραίτητη συνέπεια», επειδή αλλιώς θα περνούσαμε «σε έναν κόσμο πλάνης, εκεί όπου απλώνεται το κενό που απαιτεί μια τάξη και μια θέση του όντος σε ασφάλεια». 

Όσο για τα άτομα, κάθε άτομο «αισθάνεται τον εαυτό του μέσα στο γεγονός ότι ανήκει στη (γενέθλια) γη (του), γιατί του επιτρέπει να νιώθει τελικά με την εμπειρία ότι το ατομικό εγώ είναι σκέτη ματαιότητα» και «η πατρίδα είναι το ίδιο το Είναι». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν άτομα, αλλά Γάλλοι, Ιταλοί, Ρώσοι - ή Γερμανοί - που είναι κατ' αυτόν τον τρόπο ουσιωδώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Γι' αυτό, για τον Χάιντεγκερ, μόνο οι Έλληνες και οι Γερμανοί μπορούν να φιλοσοφούν. Υπό αυτές τις συνθήκες το έθνος δεν μπορεί να είναι, για τα άτομα, παρά η υπέρτατη αξία και η γη τους δεν μπορεί να είναι γι' αυτά παρά «ιερή».

 



  • Ristorante Verona